Volgens het RIVM is niet aangetoond dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt. Er kan dus veilig gebruik worden gemaakt van airconditioning. Het blijkt zelfs dat ventilatiesystemen kunnen bijdragen in het voorkomen van de verspreiding van corona.

Het gebruik van airconditioning kan geen kwaad

Verschillende wetenschappers en onderzoekers bevestigen dat het gebruik van airconditioning geen kwaad kan met betrekking tot het coronavirus. Het RIVM geeft aan dat het coronavirus van mens tot mens wordt overgedragen. Het virus verspreidt zich via druppels. Als andere mensen de besmette druppels inademen, kunnen zij besmet raken met het virus. De kans dat het virus wordt verspreidt via oppervlakten is erg klein. Airconditioning zorgt voor een luchtstroom en kunnen besmette druppels niet verspreiden, maar wel wat verder blazen, zo blijkt uit een artikel van EOS Wetenschap. Daarom is het belangrijk om voldoende afstand van elkaar te houden. 

Goed ventileren is belangrijk  

Goed ventileren helpt bij het beperken van de overdracht van luchtweginfecties, zoals het coronavirus. Een airconditioning kan dus gebruikt worden, mits er goed wordt geventileerd. Dit advies geeft ventilatiedeskundige Peter Uges . Hierdoor verdunt de binnenlucht en is er minder kans dat de virusdeeltjes in de lucht blijven zweven. Bij gebruik van airconditioning is het advies om de ruimte goed te ventileren.

 

Airco extra reinigen of uitschakelen is niet nodig

Het is niet nodig om de airco-installatie thuis of in uw bedrijf tijdens de coronacrisis uit te schakelen. Dit geldt ook als er bij iemand in de woning of in het gebouw een coronabesmetting is vastgesteld. Het coronavirus wordt voornamelijk overgedragen door rechtstreekse speekseldruppels van een persoon die ziek is in te ademen of door oppervlakken aan te raken die deze persoon heeft besmet. Het ventilatiesysteem van een gebouw uitschakelen wordt absoluut afgeraden. Een goede ventilatie is namelijk van cruciaal belang en kan mogelijk het risico op besmettingen zelfs beperken. Dit komt door de aanvoer van verse lucht. Virusdruppels dalen op dat moment sneller naar de grond. Het reinigen van de airco kunt u met het reguliere onderhoud overlaten aan uw installateur. Het is niet nodig om extra onderhoud in te plannen. Het RIVM geeft aan: ‘het aanpassen van ventilatiesystemen is niet nodig voor de bestrijding van het coronacrisis’.

 

undefined

 

Correct onderhoud airco

Wordt uw systeem regelmatig onderhouden door uw installateur? Dan loopt u weinig risico. Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de FEHVA richtlijnen gepubliceerd voor het correct onderhouden, afstellen en gebruiken van HVAC-installaties, oftewel verwarming, ventilatie en koeling:

  • Zorg ervoor dat de filters in het aircosysteem correct geïnstalleerd en schoon zijn. Volg het normale onderhoudsschema van uw installateur.
  • Een maximale aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht is altijd belangrijk. Dit geldt zowel in huis als op kantoor of in de horeca.
  • Systemen die de extractielucht volledig naar buiten afvoeren zijn ideaal. Bij dit soort installaties is er geen enkel contact tussen de ingeblazen lucht en de extractielucht. De vuile lucht wordt volledig afgevoerd (geschikt voor grote gebouwen).
  • Is er geen actieve ventilatie aanwezig? Lucht dan de ruimte via ventilatieroosters of door de ramen en deuren regelmatig open te zetten.
  • Een bevochtigingssysteem anders instellen heeft weinig zin, aangezien de luchtvochtigheid weinig effect heeft op het coronavirus.

 

Luchtreinigers

Airco’s beschikken over het algemeen over filters die de lucht in een ruimte ook reinigen. Daarnaast bestaan er luchtreinigers die het verwijderen van geuren, pollen, allergenen etc. uit de lucht als primaire taak hebben. Deze kunnen naast airco- en ventilatiesystemen prima worden ingezet om ruimtes te voorzien van gezuiverde lucht. Deze apparaten helpen goed bij klachten door hooikoorts, astma of andere luchtwegklachten.

 

Ventilatiesystemen

De conclusie die experts trekken is dat ventilatiesysteem kunnen bijdragen bij het reduceren van de concentratie van coronadeeltjes in de lucht en gaan daarmee het risico op verspreiding tegen. Uiteraard is het bij de inzet van goede ventilatiesystemen ook essentieel dat deze regelmatig goed worden onderhouden en gereinigd. Hoe meer mensen aanwezig zijn in een ruimte, hoe meer er geventileerd moet worden. Door middel van het ventilatiesysteem wordt de kans op besmetting bij aanwezige personen verkleind.

 

Wij bieden verschillende airconditioningoplossingen aan. 123 koeltechniek & klimaatbeheersing heeft een breed assortiment producten en systemen voor een airconditioning oplossing op maat.Heeft u nog verdere vragen? Onze adviseurs voorzien u graag van een vrijblijvend advies over de beste airconditioning oplossing. Bel ons op 0229 297 439, stuur ons een e-mail of maak gebruik van ons contactformulier.

 

Bron: Daikin