Offerte aanvragen

Zomerhitte leidde tot storing bij koelsystemen

De zomer van 2022 was extreem druk voor 123 koeltechniek. Door de zomerhitte moesten koelinstallaties op de toppen van hun kunnen draaien. Bij veel oudere of minder goed onderhouden installaties ging het mis, met topdrukte tot gevolg.

Storingen bij koelsystemen

Nederland was in de zomer van 2022 massaal op zoek naar verkoeling. Airco’s en ventilatoren waren op veel plekken uitverkocht, en al geïnstalleerde airco’s en koelingen bij bedrijven maakten overuren.

Het gevolg? “We zien veel vervuilde installaties en hogedrukstoringen”.  Veel storingen zijn relatief eenvoudig op te lossen. “Soms kan dat telefonisch, dan vragen we of de klant naar hun installatie willen lopen en hem willen resetten. Of bijvoorbeeld als de deuren van de koeling te vaak en te lang zijn geopend waardoor de verdampers in het ijs staan. Die moeten worden ontdooid, vaak kan een klant dat zelf doen en is het probleem dan opgelost. ”. Toch was in veel gevallen hulp van een monteur noodzakelijk. “

Gebrek aan onderhoud

Het gaat niet altijd om enorm grote problemen die moeilijk zijn te verhelpen. “We vragen eerst de klanten mee te kijken. Een vieze condensor, hoge druk als gevolg van een oververhitte condensor; het is vaak ook zelf op te lossen door de installatie uit te schakelen, even rust te geven en weer in te schakelen of “te helpen met water.” De telefoon staat roodgloeiend. “Dat begon al in april, op het moment dat de voorjaarszon echt begon te schijnen. Die eerste warmte overvalt alles en iedereen, inclusief koelinstallaties. De condensor die aan het einde van zijn latijn is, hobbelt in de winter nog wel door. Maar als de installatie echt aan het werk moet, begeeft hij het.” “Veel problemen zijn te wijten aan gebrek aan onderhoud:. “In de crisisperiode hebben veel bedrijven het onderhoud aan de koelinstallaties of de vervanging ervan voor zich uitgeschoven. Daar ondervinden velen van hen nu de hinder van.”

Telefonische hulp

We hebben het altijd enorm druk, met een extra piek in de zomermaanden. We hebben het alleen nog nooit zo druk gehad als in de afgelopen periode. We beheren koelsystemen zoals vitrines en koelcellen bij grote en kleine bedrijven en instellingen. Daarnaast onderhouden we bij kantoren de airconditioners, ook in de ruimten waar servers zijn opgesteld. “Door de hitte van die periode gaan de systemen die deze ruimten koel moeten houden sneller kapot. De motor van de koelinstallatie wordt veel te warm, waardoor de installatie in storing gaat”. De monteurs reden dan ook van hot naar her. “Natuurlijk wil iedere klant meteen worden geholpen. Daar doen we ons uiterste best voor. En daarnaast proberen we zo veel mogelijk telefonisch op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wij zijn van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Ook de allerbeste installaties vertonen weleens een mankement. Bij het jaarlijks periodiek onderhoud komt er altijd al veel aan het licht. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. En als de installaties goed onderhouden worden, zullen ze langer mee gaan, energiezuiniger functioneren en is de kans op mankementen veel kleiner.

We wijzen onze klanten ook op zaken waardoor storingen kunnen worden voorkomen.  Als men een doos of ander voorwerp direct naast of zelfs tegen de condensor aan zet, gaat dat natuurlijk niet goed. De condensor moet zijn warmte kwijt kunnen. Dat ‘opvoeden’ is ook in ons eigen belang. “De monteurs liggen immers niet voor het oprapen. Door klanten goed te informeren voorkomen we dat we te vaak voor kleine storingen langs moeten komen.”

Leren in de praktijk

Overigens doet 123 koeltechniek & klimaatbeheersing er wel alles aan om de groep monteurs in de toekomst uit te breiden. Zo leiden we mensen met affiniteit voor techniek op tot koeltechnici.

Het is wel aanpoten

Het zijn vaak lange dagen in deze periode. Er zijn dagen dat de monteurs twaalf uur per dag in touw zijn. En met dat warme weer op de daken staan is best pittig. Maar klanten zijn erg blij als we er zijn en de installatie weer in werking weten te stellen. Die waardering maakt veel goed.  Er is gelukkig begrip van beide kanten. Onze klanten begrijpen dat wij het druk hebben en, waardoor we prioriteiten moeten stellen. En wij weten dat het belang van een goed werkende koelinstallatie voor hen essentieel is.”

Het belang van koeling

Bij toko’s, hotels, restaurants en dergelijke bederft al het eten als de koel- of vriesinstallatie niet meer werkt. Maar ook ziekenhuizen met mortuaria hebben grote problemen als de koeling niet meer werkt. Pas als het zo extreem warm is besef je hoe belangrijk koeling is. Het mag dan drukker zijn dan ooit tevoren, 123 koeltechniek & klimaatbeheersing wordt van deze hittegolf ‘heet noch koud’. Komin: “We kunnen een hoop aan. Klanten die door kapotte systemen in de problemen komen proberen we direct te helpen, waarbij we ervoor te zorgen dat alles snel weer draait. Wij houden ons hoofd gewoon koel. We zijn hier op ingericht.”

Tropencondensors

Daarnaast kijkt 123 koeltechniek & klimaatbeheersing verder dan de dag van morgen. “Het klimaat verandert, zomers zullen in de toekomst warmer worden. Daar moeten we ons op voorbereiden. Zo zullen nieuwe installaties geselecteerd worden met een grotere -toeren geregelde- condensor. Ook in Nederland zullen we toe moeten naar zogenoemde tropencondensors, geschikt voor een hogere omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.”